Als we naar een verhaal luisteren van iemand komen er al snel gedachtes, vragen en/of herkenning uit eigen ervaringen op. We delen te pas en te onpas datgene wat er in ons gebeurt en soms nemen we het hele verhaal over door ons verhaal te vertellen.

‘Anders’ luisteren doe je door met volle aandacht los van je eigen hersenspinsels waar te nemen. De ander ruimte te geven door stil en aandachtig te zijn, te hummen, te knikken met je hoofd…. Merk op wat er bij de ander gebeurt aan lichaamstaal, hoe komen de woorden bij jou over. Merk je emoties op, die niet uitgesproken worden, wat en waar ervaar je het verhaal/de woorden innerlijk bij jezelf op als luisteraar. Als de verteller ruimte aan jou laat als luisteraar, kun je vragen gaan stellen over datgene wat je opgemerkt hebt. Bijv. Je vertelt het heel makkelijk en wordt je hier niet boos/verdrietig/teleurgesteld van? Je benoemd in vraag wat jezelf heb waargenomen zonder oordeel/veroordeling. Je laat de verteller hier antwoord op geven. Een ander voorbeeld….Je vertelt dit en bij mij gaat gelijk mijn keel dicht zitten en krijg ik een steek in mijn maag, hoe is dat voor jou?

Op deze manier heb je respect voor de verteller en zijn verhaal en je neemt het serieus. Je nodigt de verteller uit om dieper te onderzoeken wat er gebeurd.

Het wordt geen gesprek over koetjes en kalfjes en je bent er werkelijk voor de ander!

Hoe is dit voor jou? Ben je vaker Verteller of Luisteraar? Wissel eens van positie 😊 en ervaar wat het met je doet.

Workshop hierover is in de maak bij Cosmic-Healing.